1-2-3 paarden die tellen !


“Masterfull horsemanship is nothing more than simple tasks done with excellence !”       Pat Parelli 


Deze quote komt van Pat Parelli en is zeker waar.
De moeilijkste oefeningen bestaan uit een serie van eenvoudige oefeningen netjes aan elkaar verbonden. Zo kan en paard dat zijn linker voorbeen netjes over zijn rechter voorbeen kan zetten uiteindelijk ook vier rondjes spinnen. Of een paard dat in stilstand zijn gewicht op de achterbenen kan wiegen, zal uiteindelijk een prachtige levade of terre a terre laten zien.
Als we dit willen bereiken in de praktijk komt alles neer op basis. Stap per stap naar het volgende niveau.
Net zoals in een videogame mogen we niet naar het volgende niveau vooraleer we alle schakels van het eerste level verzameld hebben.


Een van de meest voorkomende problemen die tegenwoordig spelen in de paardenwereld is dat de basis onvolledig of niet sterk genoeg is.
Vaak komt dit door gebrek aan tijd. De paarden worden in een korte tijd de basis aangeleerd, maar de herhaling van deze basis wordt in de toekomstige training vergeten.

Dit brengt ons naar het volgende belangrijke aspect.
Iedere keer als we ons paard uit de weide plukken beginnen we weer in level 0. We bekijken de situatie zoals ze op de moment is. Ik maak even de vergelijking met het nemen van een trap. Als we naar boven willen moeten we steeds de eerste trede nemen, daarna de tweede en zo wordt geen enkele trede overgeslagen.
Bij het maken van deze trap gebruiken we best hard en stevig hout. Om van dit hout perfecte stevige trede te snijden heb je veel geduld nodig, want het is niet eenvoudig. Je kan ook zacht hout gebruiken deze trede zullen sneller klaar zijn, want het hout is snel verwerkt. Het zacht hout blijft echter niet stevig genoeg en hoe vaker we erover lopen hoe sneller het stuk gaat. We besteden best in het begin meer tijd voor het bouwen van een stevige trap dan deze daarna te herstellen, toch?


Nu we een stevige trap hebben, moeten we die goed onderhouden.
Daarom warmen we de paarden op voordat we beginnen met de ‘echte’ training. De opwarming biedt ons de mogelijkheid om elke trede te nemen. Als er in een trede een ‘barst’ zit, kunnen we deze eerst herstellen voor we verder gaan. Als we de trede niet herstellen, zal hij iedere keer verder barsten tot hij uiteindelijk breekt en het kost veel meer moeite om een gebroken trede te verwijderen en een nieuwe te steken, dan om de barst te herstellen.


Iedere keer dat we een oefening correct herhalen met de nodige verbeteringen zal hij steeds beter, lichter en sneller uitgevoerd worden. Merk je dat je meer moet doen dan vorige keer, dan kan je wat meer tijd steken in de verbetering en zo is de training geboren.
Heb je geen barsten gevonden dan kan je de trap beginnen graveren. Je begint weer bij de eerste trede maar je staat op verfijning en lichtheid. Geen zware stampers meer, maar lichte trippel-tenen. Is de trap gegraveerd? Dan kan je twee treden tegelijk nemen en schakel je de oefeningen aan elkaar.
Van 0 naar 1, naar 3 naar 2, naar 7 en weer naar 1. Daar heb je het dan de perfecte dressuurproef, springwedstrijd, reiningparcour, of een aangename buitenwandeling.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.