Uitgelicht

Confession of an equestrian: paardrijden is moeilijk

Het is niet voor iedereen weggelegd, paardrijden. Er komt veel bij kijken. Het is niet enkel paardrijden maar ook een paard onderhouden en velen onder ons onderschatten de energie die hierin steekt. Daarnaast dragen we een heleboel nieuwe verantwoordelijkheden. Het is niet zoals een fiets. Je werkt met een levend dier dat een eigen instinct en een eigen wil heeft. Je kan als mens niet verwachten dat het dier elke handeling die wij uitvoeren zomaar gaat volgen.

Vandaag  wil ik je vertellen over onze verantwoordelijkheid binnen het teamwork met een paard. Ik vind het mijn verantwoordelijkheid om te delen hoe we hier een weg in kunnen vinden die zowel de paarden als de ruiters ten goede komt.

Een partner, geen machine

We beginnen allemaal met veel enthousiasme aan onze nieuwe hobby, namelijk paardrijden. Toen ik nog klein was, had ik geen benul wat dit betekende. Ik ging naar de manege en kreeg te horen dat ik recht moest zitten, hielen naar beneden duwen en voor me kijken. Iedereen kent die zinnetjes wel, het werd er elke rit in gedrild. Naarmate ik ouder werd, zag ik en herkénde ik meer problemen. Paarden die niet stil konden staan tijdens het poetsen, een bit dat niet aankon omdat het hoofd van het paard de lucht in schoot, enz. Laat ik dan maar zwijgen of allerlei dwangmiddelen die gebruikt werden om deze symptomen te bestrijden. In de sport moeten de paarden alleen maar presteren op het juiste moment. Doen ze dat niet, worden ze gestraft.

Ontwikkel jezelf en kijk kritisch naar elke ruiter die je pad kruist.

Hoe zou dit eruit zien als we dit beeld veranderen in het beeld van een tweeledig team dat samen een spel speelt?  Je moet samen met je partner een opdracht doen en jij mag je partner aansturen en tips geven. Faalt je partner in de opdracht, dan moet je hem straffen. Voel jij je daar goed bij? Zou je dit doen?

Is je antwoord ‘nee’, dan geloof ik dat je klaar bent om de rest van je leven dit nooit meer te doen bij je paard. Je paard is je partner, jullie zijn een team. Net als een agent en zijn politiehond. Die band is de basis van je hobby.

Niet straffen maar communiceren

Een paard straffen is te eenvoudig voor mensen. Soms bereikt het nog het gewenste resultaat en het paard laat dit ook toe. Het is onze grootste valkuil. Ik noem het domineren, het idee ‘Ik beslis en jij moet het doen. Faal en draag de gevolgen.’

Maar zo is het toch geen fijne hobby meer? Hoeveel onder ons hebben al gehuild in het zadel of thuis van frustratie? Als het je niet lukt, straf je paard dan niet! Leer je emotie te beheersen als iets niet gaat zoals jij het wilt en denk na.

Paarden zijn gewillig om met ons mee te werken. Anders reden we waarschijnlijk nu allemaal op zebra’s. Die lopen ook op de vlaktes maar waren blijkbaar veel lastiger om te ‘temmen’. Paarden willen communiceren dus dàt is wat we moeten doen.

Als je in google zoekt naar het klassieke communicatie schema, dan vind je al snel deze afbeelding:

comm. schema

Neem nu dat de zender je beste vriend is en dit schema is jullie relatie.  De zender vertelt je een prachtige boodschap en jij ontvangt deze. EINDE? Eerder schreef ik dat je kritisch mag zijn. Ikzelf vind dit niet oké. Ik wil reageren… Ik wil ook een boodschap geven. Dus kijken we verder.

Dan vinden we dit schema waarin de ontvanger kan reageren. Jij bent zender van een boodschap naar je paard en deze zal feedback geven. Daarnaast kan je paard ook de zender zijn van een boodschap en wilt hij feedback van jou. Simpel toch?

comm. schema 2

Nee, jammer genoeg niet. Wij vragen veel van onze paarden, onder andere oefeningen die tegen hun instinct ingaan. Waarom zouden ze dat voor ons doen? Wat als hun feedback negatief is en ze protesteren?

Je paard is gemaakt om op een subtiele manier te communiceren. Daardoor missen we snel de eerste signalen. Denk maar aan het samen drukken van de lippen, het vergroten van één neusgat of het wegdraaien van een oor. Zelf snel knipperen betekent iets. Als je dit allemaal ziet, is dat al heel goed, maar daarnaast moet je ook nog weten of dit een goed signaal is van ontspanning of een slecht signaal van bijvoorbeeld angst of pijn. Gelukkig bestaan hier allemaal onderzoeken naar en kunnen we door veel opzoekingswerk en zelfstudie al snel deze kennis leren beheersen.

Focus op feedback

Wilde jij graag een rustige hobby waarbij je gezellig en dromerig door de bossen kon rijden? Dan kan je beter gaan fietsen, want met een paard tussen je benen is dit onmogelijk!

De titel van dit opinie stuk is zorgvuldig gekozen. Het is moeilijk. Je werkt met een vluchtdier dat continu met je wil communiceren. Het wil je vertellen wanneer het ontspannen is, wanneer het moe is, wanneer ze bang zijn. Als ruiter/leider/partner is het jouw verantwoordelijkheid om hierop te focussen. Let op en voel wat je paard wil vertellen. Denk na over hoe je hem kan helpen. Ga op zoek naar de ontwikkeling van een goede gemeenschappelijke taal. Een manier waarop jullie elkaar telkens weer kunnen begrijpen.

Never ending story

Hoe meer je leert over paarden en over hoe we ze het beste berijden en ondersteunen in onze wereld, hoe meer je beseft dat het steeds moeilijker zal worden.

‘Zit recht’, ‘kijk vooruit’ en ‘hielen naar beneden’ zijn lang niet voldoende om een team te vormen met een vluchtdier van gemiddeld 500kg. Paardrijden is moeilijk en het is geen gewone hobby. Het vraagt toewijding en zal een impact hebben op je gehele levensstijl.

Gelukkig zijn er oneindig veel kansen en mogelijkheden om de communicatie met je paard volledig open te gooien en zo ook jullie band te versterken. Er zijn veel verschillende manieren, en het ligt eraan met welke ‘stijl’ jullie twee het beste klikken. Het is niet Mission Impossible 😉

Horsemen’s Compass kan je hierbij helpen. Of je nu één specifiek probleem wil aanpakken waar de communicatie stroef verloopt, of liever een volledige onderdompeling in de taal van paarden krijgt. De mogelijkheden zijn eindeloos, je moet het alleen maar willen.

Heeft dit relaas je geprikkeld en denk je dat het tijd is om de communicatie met je paard anders aan te pakken? Boek dan gerust een kennismaking in, en dan kijken we samen hoe Horsemen’s Compass je kan helpen!

De basis van communicatie

De basis van communicatie met paarden 

Door HORSEMENS COMPASS

INLEIDING

Omdat je een intense en sterke band kan krijgen met een paard willen veel mensen dit dier als partner. Paarden hebben nu eenmaal een grote impact op ons ‘zijn’. Samen op avontuur gaan en een echte vriendschap opbouwen is de ultieme droom, maar anderzijds wordt er vaak weinig rekening gehouden met de impact die de mens op het paard heeft.

Communicatie

Communicatie bestaat uit een eenvoudig schema. Iedereen kent dat wel.

Zender – boodschap- ontvanger.

Toch is hier de toevoeging van nog een extra element heel belangrijk, namelijk Feedback. Communicatie werkt enkel als het plaatsvindt in de vorm van tweerichtingsverkeer. Ping pong gaat heen en weer, over het net heen en terug. Zo is het niet anders bij een gesprek of in een relatie. Twee individuen die een boodschap overbrengen.

Een paard en een mens doen dit non-stop. Begrijp dit niet verkeerd, paarden zijn niet verbaal. Lichaamstaal is en blijft de manier van communiceren voor paarden. Hoe een mens hier mee omgaat maakt een wereld van verschil voor de relatie.

De taal

Mensen gebruiken vaker lichaamstaal dan ze beseffen. Paarden zijn dan weer heel goed in het ontcijferen van onze lichaamstaal. Daarom is het een uitdaging om oprecht over te komen. We zeggen soms A met ons hoofd/mond en B met ons lichaam. Een paard dat niet in sync is met zijn eigenaar zal dan meestal optie B (lichaam) kiezen om een respons op te geven.

De ontwikkeling van een gemeenschappelijke taal is cruciaal voor een goede relatie.

1. Het zit hem in de details

Jouw kleine gewichtsverplaatsing naar achter, een oor dat in jouw richting draait, een oog dat oogwit toont en niet naar jou kijkt ,…

2. Bewustwording is de sleutel

Hoe meer je lichaam kan doen wat jij denkt en voelt , hoe beter. Hoofd, hart en lichaam moeten een eenheid vormen. Enkel met die eenheid kan jij de nodige duidelijkheid voorzien voor je paard.

De boodschap

* Zorg ervoor dat je heel duidelijk weet waar je naar op zoek bent.

* Zorg dat je de opbouw naar je doel goed opdeelt.

* Weet welk gedrag je wil versterken en wat niet?

* Hoe ga je reageren op ‘verkeerde’ antwoorden?

Deze 4 elementen kun je best beantwoorden voor je naar je paard gaat.

Het antwoord

Om je communicatie te bevestigen is er feedback nodig. Je wil je paard laten weten dat jij hem begrijpt. Je kan verschillende manieren gebruiken om je paard te bevestigen. Hieronder staat een lijstje met mogelijkheden, maar vergeet niet dat je ze kan combineren en dat elke situatie uniek is waardoor je zelden kan zeggen dat slechts één van deze mogelijkheden de beste is.

* De bekendste…

Back off! Laat los! Het wegvallen van druk is de meest gekende vorm van bevestiging. Denk maar aan benen geven: Je paard versnelt en je been stopt met vragen. Zo weet je paard dat het de juiste reactie had.

* Net zoals honden…

Reward! Hondje zit, hondje krijgt een koekje of mag spelen met de bal.

Geef iets dat je paard leuk vindt! Je gaat best eerst op zoek naar datgene waarvan je met zekerheid kan zeggen dat je paard het leuk vindt. Hoe weet je dat? Je paard zal er meer van willen 🙂 Een klopje in de hals zal niet goed genoeg zijn, maar dat ene super goede kriebelplekje? Ja dat is een goede. Lekkere snacks vallen ook altijd in de smaak.

Laat het niet bij één mogelijkheid. Wat lust je paard het liefst: appel of wortel? Of liever een stukje selder?

* Een goed woordje…

Praise! Wanneer je paard je al een tijdje kent, heeft het vast wel door dat jij verbaal communiceert en dan kan je ook met je stem gaan belonen. Ik weet zeker dat je een paard al eens zag glunderen wanneer hij tijdens een moeilijke oefening dat ene woord hoorde. ‘Goed’ ‘Braaf’ ‘Flink’ ‘Jhaa’ het kan allemaal. Je paard zal dit enkel beschouwen als een bevestiging als het in het verleden gecombineerd werd met een van de bovenstaande punten.

Hier geef ik graag een tip .

Kies één woord als ultieme ‘praise’, wat betekent dat je paard de oefening mag beëindigen. Toch is dat niet altijd handig. Wat als je een halve cirkel in travers wil rijden? Ook daar heb ik een tip voor! Gebruik een ander woord als ‘keep going’ signaal, vergelijkbaar met het warm-koud-spel.

Ken je de spelregels nog?

Als kind speelde ik dit vaak. Iemand ‘Gus’ heeft een voorwerp uit de kamer in zijn hoofd. Jij moet dat voorwerp aanwijzen. Gus mag alleen warm zeggen als je dichterbij komt en koud als je verder weg gaat van het voorwerp. Hoe dichter je komt, hoe vaker Gus ‘Warm’ zal zeggen. Wij begonnen altijd te roepen! Warm! Warm! Warmer! Als het voorwerp bijna aangeraakt werd, riepen we ‘Heet’ of ‘Lava’!

De ‘warm warm warmer’ zijn de ‘keep-going’ signalen. ‘Heet of Lava’ zijn de echte ‘praise’. Dan heb je het doel bereikt en mag de opdracht stoppen. Je hebt de oplossing gevonden.

Leuk spel toch? Je kan dit elke dag met je paard spelen. Bekijk elke training als een warm-koud-spel. Ik ben er zeker van dat deze manier van werken je band zal versterken en ervoor zal zorgen dat je paard je beter begrijpt.

Ga samen aan de slag en laat je resultaten zien via instagram #warmkoudspel

Where the magic happens

Je ziet het niet maar de paarden doen het wel! Ruiters en grootmeesters waarvan hun hulpen onzichtbaar worden. Je ziet ze bijna niet bewegen maar de paarden voeren ongelooflijk zware en moeilijke oefeningen netjes uit. Al wie ambitie heeft, streeft ernaar om diezelfde onzichtbare hulpen te beheersen. Maar hoe ontstaat dit? 

Intentie 

Ondertussen is het algemeen bekend dat paarden communiceren via lichaamstaal. Er bestaan heel duidelijke signalen, die zien we allemaal. Denk maar aan de waarschuwing voor gevaar; hoofd omhoog, oren spits, staart omhoog, kijken naar het gevaar, snelle bewegingen enz. 

Maar lichaamstaal is niet het enige. Hoe weten paarden het verschil tussen, een soortgenoot dat naar hen stapt, die wil spelen of lekker wil groomen? Als het ene paard een uitnodiging stuurt om te spelen en de andere heeft hier geen zin in, dan zal dit paard het andere paard meteen ontwijken of blokken. Zonder dat er ook maar één effectief spelmoment aanwezig was. 

Hoe weten ze dit?

Net als de wind. Het is door iets dat je niet kan zien… Je voelt het wel. Als je het kan voelen dan weet je dat het er is. Dit is intentie. De energie die het paard uitstraalt veranderd. 

Neem als voorbeeld een dief. De energie van een dief die iets van je wil stelen is totaal anders dan de energie van een vriendelijk man die je echt wil helpen. De dingen die ze zeggen zijn hetzelfde, ‘hier mevrouw laat mij je helpen’ maar de intentie is compleet anders. Mensen zijn meester in het verbergen van hun intentie. Dit gegeven maakt het voor paarden erg lastig om met ons samen te werken. 

Jij moet ervoor zorgen dat je paard gelooft dat jij begrijpt wat inentie is en dat je dit altijd zal gebruiken! Zorg ervoor dat je hier voor altijd bewust mee omgaat. 

~Make them believe we know~

Focus

Het gebruik van intentie start vanaf het moment je paard jou kan zien! Dus wandel je in de weide binnen of in de gang van de stal, dan zal je paard jouw intentie al opmeten. Gebruik intentie door je gewenste gedragingen te visualiseren. Richt je aandacht voor de volle 100% op je paard en niets anders. Intentie is meer dan “wishful thinking” het is eerder het geven van “willful directions”. Je weet exact wat je wil bereiken en dat straal je uit. Dit zonder te veranderen in een dictator of drill-sergant. Alles wat je doet, gebeurt in rust en eerder met trage suggesties. 

De paarden in het verleden leerden dat wij onze intentie verhullen, zullen vaak aan je twijfelen. Hierdoor zal je consequent moeten volhouden en af en toe wat extra duidelijkheid moeten bieden. Laat ze nooit geloven dat jij het niet meer weet. Stick to the plan! 

Don’t forget

Het is van aller grootst belang dat wij nooit vergeten onze intentie bewust te gebruiken. Vanaf je paard je kan zien, staat zijn scanner aan. Als laatste noot wil ik nog even je brein laten kraken. Vergeet niet zelf de intentie van je paard te scannen. Intentie werkt niet in enkelrichtingsverkeer. Communiceren doe je met twee. Heen en weer en dan weer terug. Actie-reactie-respons

Je paard zal ook van intentie veranderen en reageren op het gevoel dat jij hem geeft. Hou je ogen hiervoor open. Reageer met een aanpassing van je intentie indien nodig. Dan is er spraken van samenwerking en communicatie. 

Zorg er altijd voor dat ze zich trots en succesvol kunnen voelen tijdens je trainingen. Zo versterk je de band en verkrijg je na veel oefenen een magische onzichtbare communicatie! 

Wil je graag meer leren over intentie? Of wil je dit graag in de praktijk omzetten, vraag dan je les aan via het contact formulier. 

 

 

Het paard dat nooit meer ‘Néé’ zegt!

Ik ging laatst met een stalgenoot in discussie over verschillende trainingsmethoden. Jawel, het was de oneindige discussie over wijken voor druk vs positieve bekrachtiging. Tijdens het gesprek werden veel pro’s en contra’s naar elkaar gepingpongd die voor extra diepgang in onze manier van trainen zorgde.

Ik sta open voor veel nieuwe dingen. Want je weet pas hoe weinig je weet als je meer weet dan voorheen. En laat ik het nu al maar duidelijk stellen, op het einde van deze blog krijg je geen antwoord op de vraag welke van deze twee methodes het beste is.

Ik neem jullie mee doorheen onze ping pong wedstrijd.

Wijken voor druk

In de wereld waar mensen en paarden samen komen kan je niet zonder wijken voor druk. Laat dat al even duidelijk zijn. Geloof jij dat je wel zonder kan? Dan betekent dit dat jij nooit een halster gebruikt en van je paard verwacht dat hij deze druk aanvaardt en volgt… hoe je het ook aan hem hebt uitgelegd. Het gebruik van een halster of een touw is gebaseerd op wijken voor druk.

Het concept ligt aan de basis van het leerprincipe ‘operante conditionering’. Welbepaald het deel van negatieve bekrachtiging. Negatief staat voor het wegnemen van iets. Bekrachtiging betekent dat het resultaat een goede uitkomst heeft voor het dier. Dus we nemen iets onaangenaam weg. Klinkt niet verkeerd, toch? Nu even de kritische blik erbij. Om iets negatief te kunnen weghalen moeten we het ook eerst toevoegen.

Ik geef een concreet voorbeeld.

Je doet je paard een halster aan en je wilt dat hij naar voren stapt. Je neem het touw op en geeft hiermee druk op het halster naar voor toe. Wanneer je paard één stap naar voor zet, valt de spanning van het touw weg.

We voegen druk toe en als het paard juist reageert of in de juiste richting denkt, valt de druk weg. De uitkomst is positief = de druk valt weg. Het paard zal deze link leggen en het gedrag herhalen wanneer het eenzelfde of gelijkaardige situatie tegenkomt. Natuurlijk vraagt dit wel wat tijd. Tijd en consequentie van de eigenaar. Deze techniek moet je leren beheersen.

Daarnaast leren we het paard om te reageren op basis van vermijdingsgedrag. Het idee luidt als volgt… ‘ik ga aan de kant omdat de huidige situatie onaangenaam is.’ Over het algemeen merk je dat je paard een minimale inspanning levert om in betere omstandigheden te vertoeven. Je zal dan steeds de grenzen moeten verleggen om deze inspanning te verhogen.

Valkuilen: Zit je timing van de release fout, dan snapt je paard niet wat je bedoelt. Is de hoeveelheid druk te hoog of te laag, dan kan dit ervoor zorgen dat je paard overgevoelig of verdoofd wordt. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Positieve bekrachtiging:

In de vorige sectie legde ik negatieve bekrachtiging uit. Logischerwijs is positieve bekrachtiging als volgt: positief staat voor het toevoegen van iets… bekrachtiging betekent dat de uitkomst goed is voor het paard. De opzet van deze technieken is om je paard actief te laten meedenken. Je kneedt de opdracht niet volledig voor.

Maar als je paard in de juiste richting denkt, dan beloon je dit door je paard iets leuk te geven. De meest gekende beloning hierin is de voedselbeloning. Ik ga op zoek naar een voorbeeld waarbij er geen druk gebruikt wordt. Dit is al redelijk lastig. Om je paard dingen te laten doen, heb je een extra hulpmiddel nodig.

Bij positieve bekrachtiging maak je gebruik van een target. Hier heb je geen druk voor nodig. De bedoeling is dat je paard de target (bv een kegel) aanraakt met zijn neus en daar een beloning voor krijgt. Nadien kan je de target als doelgericht hulpmiddel gebruiken. Concreet voorbeeld:

Zet de target in de trailer en vraag je paard om deze aan te tikken. Zo leer jij je paard dat de trailer “oke” is en dat ze hierin kunnen. Nadien leer je het zo aan, dat het einde van de trailer zijn eigen target wordt. Bv de box van de zadelkamer aantikken of de bar aanraken met zijn borstkas. Elke succesvolle poging verdient een beloning.

We voegen de kritische blik even toe: de startfase vraagt veel tijd van de eigenaar en zelfbeheersing van het paard. Emoties train je mee tijdens het gebruik van positieve bekrachtiging en wees je ervan bewust dat het een soort van mentale druk creëert voor je paard. Want je verwacht van je paard dat ze gaan zoeken wat jij wil. Je moet zoveel mogelijk verwarring en frustratie vermijden. Deze druk valt weg wanneer ze de beloning ontvangen. Dan weet je paard dat ze juist gedacht hebben.

Wanneer wij, als trainer, deze methode goed onder de knie krijgen en we gebruiken voldoende, duidelijke stappen dan komt ons paard heel snel in de ‘zoekmodus’. Ze zijn gemotiveerd om te ontdekken wat jij wil, waarvoor je ze zal belonen. De zoekmodus creëert een goed gevoel bij je paard als je frustratie en verwarring kan onderscheppen. Hierdoor zal het paard een grote inspanning leveren om je oefening uit te voeren. Regelmatig bieden ze meer aan dan je verwacht. Ze vinden hun plezier in de opdrachten en voeren ze graag voor je uit. Dit zorgt voor intrinsieke motivatie.

Valkuilen: leer jij je paard niet om te wachten dan worden ze opdringerig en zullen ze in je binnenzakken gaan zoeken naar eten. Dit kan tot agressie leiden. Zit de timing van je beloning niet goed dan kan dit tot frustratie bij het paard leiden waardoor ze hun motivatie zullen verliezen.

Misschien voel je mij al aankomen. Ik vind niet dat deze twee trainingstechnieken veel van elkaar verschillen. Behalve de uiteindelijke vorm van motivatie. ‘Hoeveel inspanning wil je paard écht leveren?’

Waar draait het om?

Wat beide technieken willen bereiken is hetzelfde: dat je paard begrijpt wat jij bedoelt. Wanneer een paard begrijpt wat jij bedoelt en wat je van hem/haar verwacht, dan maakt het niet zoveel meer uit wat hen motiveert. Of het nu druk is die wegvalt of eten is dat erbij komt. Je paard is gemotiveerd om te doen wat jij vraagt omdat ze het antwoord weten. Dat is het eerste deel wat je moet hebben zodat je paard nooit meer ‘nee’ zal zeggen.

Daarnaast komt het tweede deel. Je paard moet fysiek in staat zijn om de gevraagde oefening uit te kunnen voeren zonder weerstand. Hoe gemakkelijker de oefening is om uit te voeren, hoe sneller ze deze zullen doen zonder tegenstribbelen.

Dat is logisch. Denk maar even aan hoe het voor ons is.

Je sportcoach zegt dat je drie keer moet squatten. Voor de meeste onder ons is dit niet zo moeilijk. Dus we doen het. Daarna zegt je coach dat je er 15 moet doen. Je kan er met gemak 8 maar daarna haak je af of val je stil. Dit is fysiek te zwaar. Je krijgt deze opdracht elke dag opnieuw en je bouwt op. Je kan er 8. Daarna 10. Daarna doe je er gemakkelijk 12 en voor het einde van de week kan je er 15. De volgende les zegt je coach ‘we doen 15 squats en jij doet ze zonder weerstand, zonder tegenstribbelen, zonder stil te vallen.

Zo is het ook voor onze paarden. Daarnaast hebben ze soms problemen met het besef van een oefening. Het lijkt alsof ze niet beseffen dat ze het kunnen. Ze hebben angst voor het gevoel. Dan is het aan ons om een goede coach te zijn en gebruik te maken van de juiste leer strategieën. Zo kan je paard zich meer bewust worden van zijn eigen potentieel en grenzen.

Uiteindelijk draait het niet meer om ‘ze doen het om weg te komen van de druk of ze doen het voor het snoepje’. Nee, ze doen het pas goed als ze het begrijpen en als ze het fysiek kunnen zonder weerstand. Dan stel jij de vraag en doen ze het gewoon. Paarden hebben van nature een ‘will to please’ en ze zeggen nooit zomaar ‘nee’.

De hierboven beschreven technieken omvatten allebei een goede manier om de 2 elementen te bereiken die ervoor zorgen dat je paard nooit meer ‘nee’ zal zeggen!

PS: combineer deze twee aanpakken en je vliegt vooruit!

quote 2”

Wist je dat de neusriem invloed heeft op je paard zijn houding?

Wist je dat de neusriem invloed heeft op je paard zijn houding??

Ik ging weer eens op wetenschappelijk onderzoek uit en vond een heel interessant artikel.
~
Een onderzoek naar de impact van de positie van de neusriem op de paarden hun fascia- en zenuwdynamiek .
Ze hebben 3 verschillende posities op een paarden hoofd getest. Hierbij bekeken ze de drukpunten op de zenuwtakken die naast de Arcus Zygomaticus ( jukbeenboog) lopen en verbonden zijn met musclus masseter (kaakspier).
Hier bestudeerde men ook de bewegingsvrijheid voor de fascia rond de positie van de neusriem.
~
De impact was groot. Wanneer er druk via de neusriem boven, onder, dichtbij en zelfs relatief ver van de zenuwstam werd uitgeoefend, zorgde dit voor een beperkte beweging van de zenuw en de elasticiteit van de omringende fascialaag.
~
Dit betekent dat je paard niet echt comfortabel loopt met een strakke neusriem op de verkeerde plek.
Het onderzoek nam 3 verschillende neusriemen onder de loep. Kijk even mee naar de foto’s voor extra duidelijkheid.

☝️was de lage neusriem.

✌️ was de ‘Normale’ positie 2 vinger onder de Arcus Zygomaticus.

🤟was dan de hoge positie bij een gecombineerd hoofdstel met bit en hoger gelegen neusriem.

neusriem

De resultaten lieten zien dat de 2de positie het minst hinderde.
Daarnaast merkte de wetenschappers nog dat de frontriem ook een grote invloed heeft!
Zorg er zeker voor dat deze niet teveel spanning geeft rond de oren.

Een individueel anatomisch aangepast hoofdstel biedt het beste comfort en bewegingsvrijheid!

Lees je graag meer, dat kan via deze link:
http://www.eurodressage.com/…/effect-noseband-positioning-f…

Heb jij écht de controle over de voeten van je paard?

Tijdens het rijden draait het vaak om je paard in de juiste houding op de juiste plaatst te krijgen. Hier komt veel precisie bij kijken. Ray Hunt heeft hier een prachtige verwoording voor en ik kan het zelf niet beter uitleggen dus lees even deze quote:

ray hunt

Met deze tekst in het achterhoofd bedacht ik een uitdaging. Hoe goed kan jij de voeten van je paard verplaatsen? In deze video geef ikzelf geen uitleg. Het is meer een uitdaging voor iedereen die gelooft dat ze de voeten van hun paard in hun handen hebben. PUT IT TO THE TEST!

Neem een plat voorwerp dat voldoende zwaar is (dit zodat de paarden die graag even schrapen geen vliegende voorwerpen onder hun buik krijgen) en leg het op de grond.

Plaats nu met zo weinig mogelijk handelingen elke voet van je paard op de tegel.

Candy en ik deden het de eerste keer in 3min en 19sec. Can you beat us?

Wil jij graag tips en trick’s over hoe je deze oefening leert uitvoeren zonder trek-en-sleurwerk? Meld je dan aan om lid te worden van de Facebook groep Balanced horsemanship waarin ik live op je vragen kan antwoorden. Hier zal je ook nog extra tips vinden om de oefening rustig op te bouwen.

https://www.facebook.com/groups/214143159464124/?source_id=121714231716421

Gebruik de #feelthefeetchallange en daag je vienden uit.

PAARDEN MET EEN ACTIEVE ACHTERHAND ZIJN TRAAG.

Dit onderwerp komt vaak voor wanneer een paard net behandeld is door een fysiotherapeut. Na de behandeling krijg je dan vaak oefeningen. Eén van deze oefeningen gaat over het activeren van de achterhand. Je paard moet vanaf nu actief stappen.

‘Actief stappen’, wat betekent dat eigenlijk? 

Heel veel mensen stellen het woord ‘actief’ gelijk aan ‘hard’ of ‘snel’. In het geval van je paard hebben die twee weinig met elkaar te maken!

Als ruiter wil je immers dat je paard je kan dragen. Dit dragen moeten de

in-balans
Paard in balans

paarden met hun buik- en rugspieren doen – en neen, daarvoor doen ze geen sit-ups. Wel kan je met de juiste oefeningen en gangen je paard zijn spieren trainen om jou een 

volledig uur correct te kunnen dragen.  Het actief stappen kan je vergelijken met het doen van ‘lunges’, die op een correcte wijze een toegevoegd gewicht gaan balanceren en dragen.

Waarom de achterhand activeren?

Bestudeer de anatomie van het paard even. Kijk naar de verschillen tussen de voor-en achterbenen. Het voorbeen is statisch en sterk.

Rechte bouwstructuren die veel snelheid maakt in geval van nood. Het is gebouwd om voor in een fractie van een seconde kracht en snelheid te maken. Zo blijven de achterbenen vrij om roofdieren weg te trappen. Vanuit de natuur dragen de voorbenen meer gewicht.

Het lijkt erop dat de paarden het ‘bergaf lopen’ proberen na te bootsen.

horizontale-onbalans
Horizontale on-balans

Zo gaan ze steeds sneller door hun eigen gewicht dat komt duwen. Ze kunnen bijna niet meer stoppen. En de achterbenen die volgen maar.

De achterbenen zijn grote veringen. Gemaakt om het gewicht van leeuw op hun rug te dragen. Om de schokken op te vangen tijdens gevechten.

Het zijn deze veringen die mensen nodig hebben!

gewrichtenachterhand
Gewrichten achterbeen

Als ruiter vormen wij een extra massa op de rug van de paarden. Zorgen ervoor dat het zwaartepunt niet meer in de borstkas van het paard kan blijven. Ze lopen zichzelf dan letterlijk voorbij. Ze gaan struikelen en vallen. Of ze blijven recht maar overbelasten de niet schokbestendige voorbenen zo erg dat ze snel kreupel worden.

Dus moet het zwaartepunt naar achteren. Onder de zit van de ruiter wel is waar. We brengen het paard in horizontale balans.

Verticale balans

Daarnaast bestaat er nog een verticale balans.

brommer paard

Je zag het wel eerder! Een paard dat door de bocht vliegt alsof het in een motor race zat? Zou jij hierop willen rijden?

Sommige onder ons doen dit zonder dat ze het beseffen.

Om de achterhand te kunnen activeren moeten de schouders van het paard eerst in balans zijn. Ze dragen beiden evenveel gewicht. Ze blijven beide zacht en wijken voor druk. De schouders zijn  de sleutel naar de achterbenen.

Vinden de schouders balans des te eenvoudiger de dans.

Door controle over de schouders verkrijg je ontspanning in de neklijn. Deze ontspanning heet voorwaarts neerwaarts.

Een goede lengtebuiging zorgt voor goede voorwaarts-neerwaarts.

Lengtebuiging is de bocht die je ziet vanaf de eerste tot de laatste wervel in de wervelkolom van je paard. Hierbij zal het binnen achterbeen al meer onder het zwaartepunt van de ruiter landen. Deze buiging komt tevoorschijn wanneer je een richting hebt gekozen die niet perfect rechtdoor is.

vmnw
Voorwaarts neerwaarts met lengtebuiging

Deze voorwaarts-neerwaarts en lengtebuiging proberen we op een ontspannen manier te bewaren in elke gang en overgang. Dit wordt oefenen.

Nu komt het echte werk.

Vanaf het moment dat je de schouders kan plaatsen waar je wil en de lengtebuiging niet verstoort geraakt kan je achterbenen activeren.

Schulterherein1
Schouder binnenwaarts

Hiervoor gebruik je Schouder binnenwaarts. Bij deze oefening vraag je de voorhand weg van de hoefslag zonder volledig af te wenden de richting blijft nog steeds het volgen van de hoefslag. hiermee versterk je het binnen achterbeen en vergroot je de schoudervrijheid.

Daarnaast gebruik je Travers waarbij je het buiten achterbeen vraagt de hoefslag te verlaten. Het zal nu meer gewicht moeten dragen waardoor het krachtiger zal worden.

IMG_3010
Travers

Zijn beide achterbenen individueel sterk genoeg dan kunnen deze benen ons gewicht beginnen dragen. Doordat we het elk gewricht zullen aanpreken om door te buigen, schokken op te vangen en terug te duwen kan dit onmogelijk snel zijn. Daarom zijn paarden met een actieve achterhand trager dan diegene die lopen op de voorhand.

Het verschil ligt in het zwaarte punt en de houdbaarheidsdatum van je paard.

Opgelet! Wees begripvol voor elke poging maar alert voor de valkuilen. Je begint zelf ook niet met 20 lunges per kant per dag. Opbouwen is de boodschap. Bij het verkeerd uitvoeren van krachttraining kom je in de problemen met andere spieren. Dat is bij paarden ook zo, dus laat je begeleiden door een ervaren instructeur binnen het rechtrichten!

Lets work out !

Gebruik jij de ogen van je paard wel?


In deze video leer je hoe je de beginselen van het parkeren kan aanleren.
Met deze video leer je hoe je van de stick een visuele cue kan maken. Dit kan je met allerlei signalen. Zo kan je met deze cue verder bouwen tot je op een geweldige manier kan opstappen of travers kan aanleren.

In deze video haal ik twee oefeningen aan. Dit doe ik omdat we een signaal gaan installeren. Deze cue kan gebruikt worden als willen opstappen of als we de travers willen aanleren.

Let wel dit is een basis om van de starten dit is geen afgewerkte oefening.

Wat eerst? Paarden houden hun lichaam graag met hoofd, schouders en kont achter elkaar. Dit is voor hen de meest natuurlijke houding. Kijk maar hoe ze grazen. Dit is zelden met een gebogen lichaam. In deze oefening maken we gebruik van dit gedrag.

Door het hoofd raar rechts te duwen en de nek te laten buigen, wil je paard van nature de lijn in zijn lichaam weer recht maken. Ze hebben dan twee mogelijk heden. Hun voorhand verplaatsen of hun achterhand verplaatsen.

Heb je een paard dat heel licht is op de voorhand? Plaats hem dan even langs de wand. Als je dan het hoofd naar de wand toe begeleidt kan de voorhand niet echt opzij. Zo help je hem door een deurtje te sluiten. Er is nu nog maar 1 deur open en die bevat het juiste antwoord. De achterhand verplaatsen.

Wanneer we een nieuwe oefening aanleren beloon je elke poging. Verplaatst onze leerling zijn gewicht al eens in de juiste richting. Stop even met vragen en zeg dat hij het goed gedaan heeft. Daarna vraag je dit nog eens. Doet je paard het weer goed? Vraag het dan nog eens maar deze keer wil je een stapje.. Zo bouw je dit iedere keer verder op! Denk aan de blog. Paarden die tellen.

Bouw zo verder dat je uiteindelijk minder en minder hulpmiddelen moet gebruiken en je paard enkel op het visueel signaal van je stik de juiste reactie geeft. Je zal het hoofd niet meer in een bepaalde richting moeten begeleiden en ook geen tikjes meer moeten geven op de bil van je paard.

Zo kan je paard je signaal zien en weten wat jij wilt. Sta je dan om een opstapje kan je hem leren hiernaast te parken. Dan glij je waar dan ook zorgeloos in je zadel! Of leer je hem liever zonder getrek en gesleur te wat travers betekent? Dat kan ook.

Let wel op academische oefeningen zoals travers zijn niet eenvoudig. Zeker niet als je ze correct wilt uitvoeren. Leer je paard deze Cue en laat je daarna professioneel verder begeleiden.

Hoe leer ik werken met druk en fases?


Ik geloof dat iedereen zijn eigen paard kan trainen. Zolang je er maar 200% voor gaat. Met deze vlog geef ik jullie al een puzzelstuk voor je basis. Het gebruik van druk is onmisbaar in de wereld waar paarden en mensen willen samenwerken. Leer hoe je druk moet gebruiken en wanneer het genoeg is.

Om je paard iets nieuw aan te leren gaan we stap voor stap. We leren ze eerst iets eenvoudig en daarna bouwen we alles op. Om te leren lezen moeten we eerst het alfabet letter per letter. Zo doen we dat bij onze paarden ook. Je kan het vergelijken met de verschillende vitesse van een auto. We gebruiken de eerste vitesse om de auto op gang te krijgen en dan gaan we hoger en hoger hoe sneller we willen rijden. Zo werkt het bij de paarden ook. Komt er geen correcte reactie schakelen we een vitesse hoger. We noemen dit de fases van de druk. En deze fases doorlopen we een voor een om ons paard iets nieuw aan te leren.

Kies een oefening. Hier ga ik achteruit op ritmische druk gebruiken maar probeer het zelf eens toe te passen op een andere oefening. Zo weet je meteen of je het door hebt.

Fase 1: Dit is altijd een signaal op basis van je lichaamstaal of energie! In dit geval hand omhoog en je eigen gewicht naar je paard toe bewegen.

Fase 2: Vergoot fase 1 uit een pas een vorm van ritme erop toe. Ik ga een echte stap naar voren zetten en wiegen met het touw.

Fase 3: Verhoog de druk die er al was uit fase 2. Meer wiegen met het touw en energie omhoog.

Fase 4: Voeg toe wat nodig is. Zodat je paard duidelijkheid krijgt in wat hij moet doen. In dit geval een extra tool zoals de vlag of een stick om richting de borst te zwaaien. Eventueel aantikken indien nodig. We willen dat onze paarden gaan leren om op fase 1 te reageren dus moeten we dit ook zo uitleggen. Je schema ziet er als volgt uit:

Bij elke fase zijn er twee opties. Het juiste antwoord krijgen of niet. De druk motiveert je paard om iets te ondernemen maar het is het wegvallen van de druk dat je paard beloond voor zijn goede antwoord.

” Pressure Motivates Release Teaches”     Pat Parelli

Mijn instructeur vroeg me “Welke is het vandaag?” ik antwoordde: “donderdag”. Ik kreeg de vraag meteen opnieuw. “Welke dag is het vandaag?” Ik gaf deze keer de datum als antwoord. Dan weer kreeg ik de vraag opnieuw. “Welke dag is het vandaag?” Ik wist geen antwoord meer dus ik fronste en keek verward. Toen kreeg ik de uitleg dat als je het eerste juiste antwoord niet bevestigd en je vraag op dezelfde manier nog eens stelt je een ander antwoord krijgt. Wordt deze ook niet bevestigd of beloond? Wel dan blijven we maar opzoek of ontstaat er frustratie. Bevestigen en belonen van het juiste antwoord is super belangrijk. Alleen dan weet je paard dat hij juist antwoordt en zal hij het nog een keertje doen.

Op het einde van het schema zie je weer fase 1 staan. Dit is een belangrijk onderdeel wanneer je paard het juiste antwoord begrijpt. Want nu wil je verfijnen! Wij willen graag lichte paarden. Dus leggen we uit dat ze ook op fase 1 mogen blijven antwoorden. Dit kan natuurlijk ook zonder dat je helemaal naar fase vier moet. Dan pas wordt het echt leuk. Ga op zoek naar de laagste hoeveelheid druk die je nodig hebt voor de juiste reactie. Probeer deze steeds meer en meer te laten lijken op fase 1. Bolt je paard dan lekker uit maar vraag je nog steeds iets? Dan stijg je weer in je fase tot je paard het juiste antwoord opnieuw geeft.

Eens jullie dit systeem allebei helemaal onder de knie hebben kan je erg ver in gaan. Je kan iedere keer dezelfde vraag stellen maar een moeilijker antwoord verwachten. Om te leren wilde we eerst het alfabet weet je nog? 1 letter = een poging tot het juiste antwoord. Een gewichtsverplaatsing is al genoeg. Maar dan wil ik een klein woord zoals “vis” dat is vergelijkbaar met een echte stap achteruit. Heeft mijn paard dit goed door wil ik meer 3 stappen. Zo verhoog je het niveau geleidelijk. Van letters naar een volledig opstel! 10meter, recht achteruit, op fase 1, zonder dat ik 1 voet moet verzetten ….

Je kan hiermee de gekste doelen bereiken! Vergeet niet druk zet je altijd met liefde en met 200% focus op het ontvangen van het juiste antwoord zodat je direct kan lossen.

Succes !

Bluesy’s Challenge

Bluesy’s Challenge is een korte video reeks die ik gemaakt heb op mijn stage. Ik mocht werken met een super gevoelig en onzeker paardje. Ik beschrijf even de achtergrond zodat jullie mee zijn met Bluesy’s verhaal.

Bluesy is een Rocky Mountain Horse en hij leeft in Cody Wyoming. Toen de fokker in de buurt geld problemen had werden al hun jonge paarden verkocht. Zo kwam hij op de ranch terecht waar ik stage volgde. In zijn eerste zomer op de ranch werd hij zadelmak gemaakt.

Al de paarden overwinterde elk jaar op de berg. Heel de winter lang mochten ze genieten van het echte leven. Geen mensen in hun leven. Een echte verwerkingsperiode van de zomertraining. Tot het voorjaar. Dan wordt de kudde terug gehaald van de bergen en wordt de training herhaald en verder gezet.

Bluesy kwam onder mijn hoede en ik merkte dat hij erg onzeker was.
Door al dat geproest naar enge dingen. Hij kreeg al snel de bijnaam Snort! Het was voor mij heel belangrijk dat hij leerde obstakels te trotseren voor ik met hem de bergen in moest trekken. Ik filmde voor jullie een stukje van zijn obstakel training.

Bluesy’s Challenge Deel 1
Kijk mee in deze 3-delige-videoreeks hoe ik met kleine aanpassingen de obstakels minder eng maak. Bluesy krijgt meer zelf vertrouwen en is steeds minder angstig.
In Deel 1 zien jullie hoe het moeizaam gaat. Hij werkt tegen en blokkeert.
Kijk de volgende delen en volg mee hoe hij steeds meer snapt wat ik bedoel.
Bluesy’s Challenge Deel 2
Bluesy begint te snappen wat ik van hem wil. Ik neem op de juiste momenten pauze. Wanneer hij weet dat de noodles niet erg zijn kunnen we de moeilijkheidsgraad verhogen.
Bluesy’s Challenge Deel 3
Wil je echt weten of je paard het gesnapt heeft ? Wel ga dan opzoek naar de waarheid.
Dat is ook wat ik in de laatste fase deed van dit obstakel.
Kijken je mee?