Where the magic happens

Je ziet het niet maar de paarden doen het wel! Ruiters en grootmeesters waarvan hun hulpen onzichtbaar worden. Je ziet ze bijna niet bewegen maar de paarden voeren ongelooflijk zware en moeilijke oefeningen netjes uit. Al wie ambitie heeft, streeft ernaar om diezelfde onzichtbare hulpen te beheersen. Maar hoe ontstaat dit? 

Intentie 

Ondertussen is het algemeen bekend dat paarden communiceren via lichaamstaal. Er bestaan heel duidelijke signalen, die zien we allemaal. Denk maar aan de waarschuwing voor gevaar; hoofd omhoog, oren spits, staart omhoog, kijken naar het gevaar, snelle bewegingen enz. 

Maar lichaamstaal is niet het enige. Hoe weten paarden het verschil tussen, een soortgenoot dat naar hen stapt, die wil spelen of lekker wil groomen? Als het ene paard een uitnodiging stuurt om te spelen en de andere heeft hier geen zin in, dan zal dit paard het andere paard meteen ontwijken of blokken. Zonder dat er ook maar één effectief spelmoment aanwezig was. 

Hoe weten ze dit?

Net als de wind. Het is door iets dat je niet kan zien… Je voelt het wel. Als je het kan voelen dan weet je dat het er is. Dit is intentie. De energie die het paard uitstraalt veranderd. 

Neem als voorbeeld een dief. De energie van een dief die iets van je wil stelen is totaal anders dan de energie van een vriendelijk man die je echt wil helpen. De dingen die ze zeggen zijn hetzelfde, ‘hier mevrouw laat mij je helpen’ maar de intentie is compleet anders. Mensen zijn meester in het verbergen van hun intentie. Dit gegeven maakt het voor paarden erg lastig om met ons samen te werken. 

Jij moet ervoor zorgen dat je paard gelooft dat jij begrijpt wat inentie is en dat je dit altijd zal gebruiken! Zorg ervoor dat je hier voor altijd bewust mee omgaat. 

~Make them believe we know~

Focus

Het gebruik van intentie start vanaf het moment je paard jou kan zien! Dus wandel je in de weide binnen of in de gang van de stal, dan zal je paard jouw intentie al opmeten. Gebruik intentie door je gewenste gedragingen te visualiseren. Richt je aandacht voor de volle 100% op je paard en niets anders. Intentie is meer dan “wishful thinking” het is eerder het geven van “willful directions”. Je weet exact wat je wil bereiken en dat straal je uit. Dit zonder te veranderen in een dictator of drill-sergant. Alles wat je doet, gebeurt in rust en eerder met trage suggesties. 

De paarden in het verleden leerden dat wij onze intentie verhullen, zullen vaak aan je twijfelen. Hierdoor zal je consequent moeten volhouden en af en toe wat extra duidelijkheid moeten bieden. Laat ze nooit geloven dat jij het niet meer weet. Stick to the plan! 

Don’t forget

Het is van aller grootst belang dat wij nooit vergeten onze intentie bewust te gebruiken. Vanaf je paard je kan zien, staat zijn scanner aan. Als laatste noot wil ik nog even je brein laten kraken. Vergeet niet zelf de intentie van je paard te scannen. Intentie werkt niet in enkelrichtingsverkeer. Communiceren doe je met twee. Heen en weer en dan weer terug. Actie-reactie-respons

Je paard zal ook van intentie veranderen en reageren op het gevoel dat jij hem geeft. Hou je ogen hiervoor open. Reageer met een aanpassing van je intentie indien nodig. Dan is er spraken van samenwerking en communicatie. 

Zorg er altijd voor dat ze zich trots en succesvol kunnen voelen tijdens je trainingen. Zo versterk je de band en verkrijg je na veel oefenen een magische onzichtbare communicatie! 

Wil je graag meer leren over intentie? Of wil je dit graag in de praktijk omzetten, vraag dan je les aan via het contact formulier. 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.