Hoe leer ik werken met druk en fases?


Ik geloof dat iedereen zijn eigen paard kan trainen. Zolang je er maar 200% voor gaat. Met deze vlog geef ik jullie al een puzzelstuk voor je basis. Het gebruik van druk is onmisbaar in de wereld waar paarden en mensen willen samenwerken. Leer hoe je druk moet gebruiken en wanneer het genoeg is.

Om je paard iets nieuw aan te leren gaan we stap voor stap. We leren ze eerst iets eenvoudig en daarna bouwen we alles op. Om te leren lezen moeten we eerst het alfabet letter per letter. Zo doen we dat bij onze paarden ook. Je kan het vergelijken met de verschillende vitesse van een auto. We gebruiken de eerste vitesse om de auto op gang te krijgen en dan gaan we hoger en hoger hoe sneller we willen rijden. Zo werkt het bij de paarden ook. Komt er geen correcte reactie schakelen we een vitesse hoger. We noemen dit de fases van de druk. En deze fases doorlopen we een voor een om ons paard iets nieuw aan te leren.

Kies een oefening. Hier ga ik achteruit op ritmische druk gebruiken maar probeer het zelf eens toe te passen op een andere oefening. Zo weet je meteen of je het door hebt.

Fase 1: Dit is altijd een signaal op basis van je lichaamstaal of energie! In dit geval hand omhoog en je eigen gewicht naar je paard toe bewegen.

Fase 2: Vergoot fase 1 uit een pas een vorm van ritme erop toe. Ik ga een echte stap naar voren zetten en wiegen met het touw.

Fase 3: Verhoog de druk die er al was uit fase 2. Meer wiegen met het touw en energie omhoog.

Fase 4: Voeg toe wat nodig is. Zodat je paard duidelijkheid krijgt in wat hij moet doen. In dit geval een extra tool zoals de vlag of een stick om richting de borst te zwaaien. Eventueel aantikken indien nodig. We willen dat onze paarden gaan leren om op fase 1 te reageren dus moeten we dit ook zo uitleggen. Je schema ziet er als volgt uit:

Bij elke fase zijn er twee opties. Het juiste antwoord krijgen of niet. De druk motiveert je paard om iets te ondernemen maar het is het wegvallen van de druk dat je paard beloond voor zijn goede antwoord.

” Pressure Motivates Release Teaches”     Pat Parelli

Mijn instructeur vroeg me “Welke is het vandaag?” ik antwoordde: “donderdag”. Ik kreeg de vraag meteen opnieuw. “Welke dag is het vandaag?” Ik gaf deze keer de datum als antwoord. Dan weer kreeg ik de vraag opnieuw. “Welke dag is het vandaag?” Ik wist geen antwoord meer dus ik fronste en keek verward. Toen kreeg ik de uitleg dat als je het eerste juiste antwoord niet bevestigd en je vraag op dezelfde manier nog eens stelt je een ander antwoord krijgt. Wordt deze ook niet bevestigd of beloond? Wel dan blijven we maar opzoek of ontstaat er frustratie. Bevestigen en belonen van het juiste antwoord is super belangrijk. Alleen dan weet je paard dat hij juist antwoordt en zal hij het nog een keertje doen.

Op het einde van het schema zie je weer fase 1 staan. Dit is een belangrijk onderdeel wanneer je paard het juiste antwoord begrijpt. Want nu wil je verfijnen! Wij willen graag lichte paarden. Dus leggen we uit dat ze ook op fase 1 mogen blijven antwoorden. Dit kan natuurlijk ook zonder dat je helemaal naar fase vier moet. Dan pas wordt het echt leuk. Ga op zoek naar de laagste hoeveelheid druk die je nodig hebt voor de juiste reactie. Probeer deze steeds meer en meer te laten lijken op fase 1. Bolt je paard dan lekker uit maar vraag je nog steeds iets? Dan stijg je weer in je fase tot je paard het juiste antwoord opnieuw geeft.

Eens jullie dit systeem allebei helemaal onder de knie hebben kan je erg ver in gaan. Je kan iedere keer dezelfde vraag stellen maar een moeilijker antwoord verwachten. Om te leren wilde we eerst het alfabet weet je nog? 1 letter = een poging tot het juiste antwoord. Een gewichtsverplaatsing is al genoeg. Maar dan wil ik een klein woord zoals “vis” dat is vergelijkbaar met een echte stap achteruit. Heeft mijn paard dit goed door wil ik meer 3 stappen. Zo verhoog je het niveau geleidelijk. Van letters naar een volledig opstel! 10meter, recht achteruit, op fase 1, zonder dat ik 1 voet moet verzetten ….

Je kan hiermee de gekste doelen bereiken! Vergeet niet druk zet je altijd met liefde en met 200% focus op het ontvangen van het juiste antwoord zodat je direct kan lossen.

Succes !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.