Confession of an equestrian: paardrijden is moeilijk

Het is niet voor iedereen weggelegd, paardrijden. Er komt veel bij kijken. Het is niet enkel paardrijden maar ook een paard onderhouden en velen onder ons onderschatten de energie die hierin steekt. Daarnaast dragen we een heleboel nieuwe verantwoordelijkheden. Het is niet zoals een fiets. Je werkt met een levend dier dat een eigen instinct en een eigen wil heeft. Je kan als mens niet verwachten dat het dier elke handeling die wij uitvoeren zomaar gaat volgen.

Vandaag  wil ik je vertellen over onze verantwoordelijkheid binnen het teamwork met een paard. Ik vind het mijn verantwoordelijkheid om te delen hoe we hier een weg in kunnen vinden die zowel de paarden als de ruiters ten goede komt.

Een partner, geen machine

We beginnen allemaal met veel enthousiasme aan onze nieuwe hobby, namelijk paardrijden. Toen ik nog klein was, had ik geen benul wat dit betekende. Ik ging naar de manege en kreeg te horen dat ik recht moest zitten, hielen naar beneden duwen en voor me kijken. Iedereen kent die zinnetjes wel, het werd er elke rit in gedrild. Naarmate ik ouder werd, zag ik en herkénde ik meer problemen. Paarden die niet stil konden staan tijdens het poetsen, een bit dat niet aankon omdat het hoofd van het paard de lucht in schoot, enz. Laat ik dan maar zwijgen of allerlei dwangmiddelen die gebruikt werden om deze symptomen te bestrijden. In de sport moeten de paarden alleen maar presteren op het juiste moment. Doen ze dat niet, worden ze gestraft.

Ontwikkel jezelf en kijk kritisch naar elke ruiter die je pad kruist.

Hoe zou dit eruit zien als we dit beeld veranderen in het beeld van een tweeledig team dat samen een spel speelt?  Je moet samen met je partner een opdracht doen en jij mag je partner aansturen en tips geven. Faalt je partner in de opdracht, dan moet je hem straffen. Voel jij je daar goed bij? Zou je dit doen?

Is je antwoord ‘nee’, dan geloof ik dat je klaar bent om de rest van je leven dit nooit meer te doen bij je paard. Je paard is je partner, jullie zijn een team. Net als een agent en zijn politiehond. Die band is de basis van je hobby.

Niet straffen maar communiceren

Een paard straffen is te eenvoudig voor mensen. Soms bereikt het nog het gewenste resultaat en het paard laat dit ook toe. Het is onze grootste valkuil. Ik noem het domineren, het idee ‘Ik beslis en jij moet het doen. Faal en draag de gevolgen.’

Maar zo is het toch geen fijne hobby meer? Hoeveel onder ons hebben al gehuild in het zadel of thuis van frustratie? Als het je niet lukt, straf je paard dan niet! Leer je emotie te beheersen als iets niet gaat zoals jij het wilt en denk na.

Paarden zijn gewillig om met ons mee te werken. Anders reden we waarschijnlijk nu allemaal op zebra’s. Die lopen ook op de vlaktes maar waren blijkbaar veel lastiger om te ‘temmen’. Paarden willen communiceren dus dàt is wat we moeten doen.

Als je in google zoekt naar het klassieke communicatie schema, dan vind je al snel deze afbeelding:

comm. schema

Neem nu dat de zender je beste vriend is en dit schema is jullie relatie.  De zender vertelt je een prachtige boodschap en jij ontvangt deze. EINDE? Eerder schreef ik dat je kritisch mag zijn. Ikzelf vind dit niet oké. Ik wil reageren… Ik wil ook een boodschap geven. Dus kijken we verder.

Dan vinden we dit schema waarin de ontvanger kan reageren. Jij bent zender van een boodschap naar je paard en deze zal feedback geven. Daarnaast kan je paard ook de zender zijn van een boodschap en wilt hij feedback van jou. Simpel toch?

comm. schema 2

Nee, jammer genoeg niet. Wij vragen veel van onze paarden, onder andere oefeningen die tegen hun instinct ingaan. Waarom zouden ze dat voor ons doen? Wat als hun feedback negatief is en ze protesteren?

Je paard is gemaakt om op een subtiele manier te communiceren. Daardoor missen we snel de eerste signalen. Denk maar aan het samen drukken van de lippen, het vergroten van één neusgat of het wegdraaien van een oor. Zelf snel knipperen betekent iets. Als je dit allemaal ziet, is dat al heel goed, maar daarnaast moet je ook nog weten of dit een goed signaal is van ontspanning of een slecht signaal van bijvoorbeeld angst of pijn. Gelukkig bestaan hier allemaal onderzoeken naar en kunnen we door veel opzoekingswerk en zelfstudie al snel deze kennis leren beheersen.

Focus op feedback

Wilde jij graag een rustige hobby waarbij je gezellig en dromerig door de bossen kon rijden? Dan kan je beter gaan fietsen, want met een paard tussen je benen is dit onmogelijk!

De titel van dit opinie stuk is zorgvuldig gekozen. Het is moeilijk. Je werkt met een vluchtdier dat continu met je wil communiceren. Het wil je vertellen wanneer het ontspannen is, wanneer het moe is, wanneer ze bang zijn. Als ruiter/leider/partner is het jouw verantwoordelijkheid om hierop te focussen. Let op en voel wat je paard wil vertellen. Denk na over hoe je hem kan helpen. Ga op zoek naar de ontwikkeling van een goede gemeenschappelijke taal. Een manier waarop jullie elkaar telkens weer kunnen begrijpen.

Never ending story

Hoe meer je leert over paarden en over hoe we ze het beste berijden en ondersteunen in onze wereld, hoe meer je beseft dat het steeds moeilijker zal worden.

‘Zit recht’, ‘kijk vooruit’ en ‘hielen naar beneden’ zijn lang niet voldoende om een team te vormen met een vluchtdier van gemiddeld 500kg. Paardrijden is moeilijk en het is geen gewone hobby. Het vraagt toewijding en zal een impact hebben op je gehele levensstijl.

Gelukkig zijn er oneindig veel kansen en mogelijkheden om de communicatie met je paard volledig open te gooien en zo ook jullie band te versterken. Er zijn veel verschillende manieren, en het ligt eraan met welke ‘stijl’ jullie twee het beste klikken. Het is niet Mission Impossible 😉

Horsemen’s Compass kan je hierbij helpen. Of je nu één specifiek probleem wil aanpakken waar de communicatie stroef verloopt, of liever een volledige onderdompeling in de taal van paarden krijgt. De mogelijkheden zijn eindeloos, je moet het alleen maar willen.

Heeft dit relaas je geprikkeld en denk je dat het tijd is om de communicatie met je paard anders aan te pakken? Boek dan gerust een kennismaking in, en dan kijken we samen hoe Horsemen’s Compass je kan helpen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.