Dit onderwerp komt vaak voor wanneer een paard net behandeld is door een fysiotherapeut. Na de behandeling krijg je dan vaak oefeningen. Eén van deze oefeningen gaat over het activeren van de achterhand. Je paard moet vanaf nu actief stappen.
‘Actief stappen’, wat betekent dat eigenlijk?
Heel veel mensen stellen het woord ‘actief’ gelijk aan ‘hard’ of ‘snel’. In het geval van je paard hebben die twee weinig met elkaar te maken!
Als ruiter wil je immers dat je paard je kan dragen. Dit dragen moeten de

Paard in balans
paarden met hun buik- en rugspieren doen – en neen, daarvoor doen ze geen sit-ups. Wel kan je met de juiste oefeningen en gangen je paard zijn spieren trainen om jou een
volledig uur correct te kunnen dragen. Het actief stappen kan je vergelijken met het doen van ‘lunges’, die op een correcte wijze een toegevoegd gewicht gaan balanceren en dragen.
Waarom de achterhand activeren?
Bestudeer de anatomie van het paard even. Kijk naar de verschillen tussen de voor-en achterbenen. Het voorbeen is statisch en sterk.
Rechte bouwstructuren die veel snelheid maakt in geval van nood. Het is gebouwd om voor in een fractie van een seconde kracht en snelheid te maken. Zo blijven de achterbenen vrij om roofdieren weg te trappen. Vanuit de natuur dragen de voorbenen meer gewicht.
Het lijkt erop dat de paarden het ‘bergaf lopen’ proberen na te bootsen.

Horizontale on-balans
Zo gaan ze steeds sneller door hun eigen gewicht dat komt duwen. Ze kunnen bijna niet meer stoppen. En de achterbenen die volgen maar.
De achterbenen zijn grote veringen. Gemaakt om het gewicht van leeuw op hun rug te dragen. Om de schokken op te vangen tijdens gevechten.
Het zijn deze veringen die mensen nodig hebben!

Gewrichten achterbeen
Als ruiter vormen wij een extra massa op de rug van de paarden. Zorgen ervoor dat het zwaartepunt niet meer in de borstkas van het paard kan blijven. Ze lopen zichzelf dan letterlijk voorbij. Ze gaan struikelen en vallen. Of ze blijven recht maar overbelasten de niet schokbestendige voorbenen zo erg dat ze snel kreupel worden.
Dus moet het zwaartepunt naar achteren. Onder de zit van de ruiter wel is waar. We brengen het paard in horizontale balans.
Verticale balans
Daarnaast bestaat er nog een verticale balans.
Je zag het wel eerder! Een paard dat door de bocht vliegt alsof het in een motor race zat? Zou jij hierop willen rijden?
Sommige onder ons doen dit zonder dat ze het beseffen.
Om de achterhand te kunnen activeren moeten de schouders van het paard eerst in balans zijn. Ze dragen beiden evenveel gewicht. Ze blijven beide zacht en wijken voor druk. De schouders zijn de sleutel naar de achterbenen.
Vinden de schouders balans des te eenvoudiger de dans.
Door controle over de schouders verkrijg je ontspanning in de neklijn. Deze ontspanning heet voorwaarts neerwaarts.
Een goede lengtebuiging zorgt voor goede voorwaarts-neerwaarts.
Lengtebuiging is de bocht die je ziet vanaf de eerste tot de laatste wervel in de wervelkolom van je paard. Hierbij zal het binnen achterbeen al meer onder het zwaartepunt van de ruiter landen. Deze buiging komt tevoorschijn wanneer je een richting hebt gekozen die niet perfect rechtdoor is.

Voorwaarts neerwaarts met lengtebuiging
Deze voorwaarts-neerwaarts en lengtebuiging proberen we op een ontspannen manier te bewaren in elke gang en overgang. Dit wordt oefenen.
Nu komt het echte werk.
Vanaf het moment dat je de schouders kan plaatsen waar je wil en de lengtebuiging niet verstoort geraakt kan je achterbenen activeren.

Schouder binnenwaarts
Hiervoor gebruik je Schouder binnenwaarts. Bij deze oefening vraag je de voorhand weg van de hoefslag zonder volledig af te wenden de richting blijft nog steeds het volgen van de hoefslag. hiermee versterk je het binnen achterbeen en vergroot je de schoudervrijheid.
Daarnaast gebruik je Travers waarbij je het buiten achterbeen vraagt de hoefslag te verlaten. Het zal nu meer gewicht moeten dragen waardoor het krachtiger zal worden.

Travers
Zijn beide achterbenen individueel sterk genoeg dan kunnen deze benen ons gewicht beginnen dragen. Doordat we het elk gewricht zullen aanpreken om door te buigen, schokken op te vangen en terug te duwen kan dit onmogelijk snel zijn. Daarom zijn paarden met een actieve achterhand trager dan diegene die lopen op de voorhand.
Het verschil ligt in het zwaarte punt en de houdbaarheidsdatum van je paard.
Opgelet! Wees begripvol voor elke poging maar alert voor de valkuilen. Je begint zelf ook niet met 20 lunges per kant per dag. Opbouwen is de boodschap. Bij het verkeerd uitvoeren van krachttraining kom je in de problemen met andere spieren. Dat is bij paarden ook zo, dus laat je begeleiden door een ervaren instructeur binnen het rechtrichten!
Lets work out !