Gebruik jij de ogen van je paard wel?


In deze video leer je hoe je de beginselen van het parkeren kan aanleren.
Met deze video leer je hoe je van de stick een visuele cue kan maken. Dit kan je met allerlei signalen. Zo kan je met deze cue verder bouwen tot je op een geweldige manier kan opstappen of travers kan aanleren.

In deze video haal ik twee oefeningen aan. Dit doe ik omdat we een signaal gaan installeren. Deze cue kan gebruikt worden als willen opstappen of als we de travers willen aanleren.

Let wel dit is een basis om van de starten dit is geen afgewerkte oefening.

Wat eerst? Paarden houden hun lichaam graag met hoofd, schouders en kont achter elkaar. Dit is voor hen de meest natuurlijke houding. Kijk maar hoe ze grazen. Dit is zelden met een gebogen lichaam. In deze oefening maken we gebruik van dit gedrag.

Door het hoofd raar rechts te duwen en de nek te laten buigen, wil je paard van nature de lijn in zijn lichaam weer recht maken. Ze hebben dan twee mogelijk heden. Hun voorhand verplaatsen of hun achterhand verplaatsen.

Heb je een paard dat heel licht is op de voorhand? Plaats hem dan even langs de wand. Als je dan het hoofd naar de wand toe begeleidt kan de voorhand niet echt opzij. Zo help je hem door een deurtje te sluiten. Er is nu nog maar 1 deur open en die bevat het juiste antwoord. De achterhand verplaatsen.

Wanneer we een nieuwe oefening aanleren beloon je elke poging. Verplaatst onze leerling zijn gewicht al eens in de juiste richting. Stop even met vragen en zeg dat hij het goed gedaan heeft. Daarna vraag je dit nog eens. Doet je paard het weer goed? Vraag het dan nog eens maar deze keer wil je een stapje.. Zo bouw je dit iedere keer verder op! Denk aan de blog. Paarden die tellen.

Bouw zo verder dat je uiteindelijk minder en minder hulpmiddelen moet gebruiken en je paard enkel op het visueel signaal van je stik de juiste reactie geeft. Je zal het hoofd niet meer in een bepaalde richting moeten begeleiden en ook geen tikjes meer moeten geven op de bil van je paard.

Zo kan je paard je signaal zien en weten wat jij wilt. Sta je dan om een opstapje kan je hem leren hiernaast te parken. Dan glij je waar dan ook zorgeloos in je zadel! Of leer je hem liever zonder getrek en gesleur te wat travers betekent? Dat kan ook.

Let wel op academische oefeningen zoals travers zijn niet eenvoudig. Zeker niet als je ze correct wilt uitvoeren. Leer je paard deze Cue en laat je daarna professioneel verder begeleiden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.